HUOM! Tämän sivun sisältö voi olla vanhentunutta eikä sitä tule ottaa kirjaimellisesti. Tarkista lainojen ehdot sekä tiedot lainantarjoajan omilta sivuilta.

Oikeusministeriö pyrkii saamaan suomalaisten ylivelkaantumiselle pisteen

Luottopalvelu tarjoaa ilmaisen ensilainanKaikki lainat listaavan rekisterin tarpeesta tulossa uusi selvitys

Rekisterin perustamisen takana seisovat alan viranomaisten lisäksi koko finanssiala.

Helsingin sanomien artikkeli kertoo, että Oikeusministeriö on aloittanut selvityksen siitä, olisiko Suomeen syytä perustaa ns. positiivinen luottorekisteri. Rekisteristä olisi nähtävissä kaikki luotonhakijalle aiemmin myönnetyt lainat.

Viimeksi rekisterin tarvetta selvitettiin vuonna 2013. Silloin selvityksen tehnyt henkilö päätyi kuitenkin siihen, ettei rekisterin perustaminen kannattanut esimerkiksi EU:ssä vireillä olevien hankkeiden takia.

Eri osapuolten ajatukset rekisterin tarpeesta ovat kuitenkin tämän jälkeen muuttuneet. Finanssiala oli aiemmin rekisteriä vastaan, mutta on nykyään sen puolella. Finanssimarkkinoiden toimijat ovat huolestuneet kulutusluottojen aiheuttamista maksuhäiriöistä.

Nykyään maksuhäiriöt on listattu Asiakastiedon rekisteriin. Tästä rekisteristä lainanmyöntäjät, sekä vaikka vuokranmyöntäjät voivat tarkastaa yksittäisen henkilön häiriöt.

Kuluttajien vakuudettomia luottoja ei kuitenkaan ole listattu mihinkään, vaan luotonmyöntäjät ovat tähän saakka joutuneet luottamaan asiakkaan tekemään ilmoitukseen.

Positiivisella luottorekisterillä ylivelkaantuminen kuriin?

Oikeusministeri Antti Häkkänen kertoo tiedotteessa, että ”Positiivisen luottotietojärjestelmän selvittäminen on yksi palanen ylivelkaantumisen hallintaan liittyvässä kokonaisuudessa”.

Ministeriön on tarkoitus selvittää, millaisia tietoja luotonmyöntäjällä tulisi olla käytössään ja mihin tarkoitukseen sitä sitten käytetään.

Arvioinnissa on myös mukana erilaiset järjestelmän toteutusvaihtoehdot, kuten lainanmyöntäjien keskinäinen järjestelmä tietojen vaihtamiseen, näiden tietojen välitysjärjestelmä, sekä järjestelmän perustamisesta ja sen ylläpitämisestä aiheutuvat kustannukset, sekä näiden kustannuksien jakaminen.

Häkkänen näkee selvityksen tekemisen välttämättömäksi, jotta voidaan arvioida tämän kaltaisen järjestelmän toimivuutta kaikkien osapuolten näkökulmista. Selvityksen valmistumisajaksi on määritelty kesäkuun 2018 loppu.

Egeltä pieni pikavippi edullisestiKommentit artikkeliin Oikeusministeriö pyrkii saamaan suomalaisten ylivelkaantumiselle pisteen

 1. Velkaantuminen on osiensa summa.Ylivelkaantuminen ja alivelkaantuminen aiheina, velkojen hoitaminen.
  Maksuhäiriörekisteri pitää lakkauttaa. Tyhmä kysymykseni;ketä ko rekisteri hyödyttää ja kuka on suurin voittaja?
  Oikeusministeriö jarrumiehen roolissa on väärä taho. Vanhakantaista on kuvitelle, että käskyt ylhäältä, lakina auttaisivat.
  Rikollinen liitetoiminta, erilaisten rekistereiden ylläpito piti olla henkilötietorekisterilain vastaista ja rangaistavaa.
  Kaksi asiaa jotka oikeastitoivon lailla lopetettavaksi: 1. Ulosotto virastot,valtio, tarpeettomina 2. Suomen asiakasrekisteri, yksityinen yritys voiton tavoittelu.
  Mitä tästä seuraisi? Ei mitään. Ne ovat siis turhakkeista pahimmasta päästä. 25.5.2018 henkilötietolaki ja laittomat rekisterit.
  Nimeään ei sieltä pois saa, vaikka lakeja sorvataan. Kolmas turhake on väestörekisteri, joka jakaa mainos ja markkinointi tarkoituksessa yhteytietoja. 1983 jälkeen kirjatut tiedot ovat vääriä, Minunkin asuminen työpaikalla on ko rekisterissä muuttunut
  vakituiseksi asunnoksi. Toisaalla verohallinto kieltää asuminen työpaikalla kesämökeillä jne. Ikuisesti pielessä olevat rekisterit pitää nollata. Väestörekisterin tietojen korjaaminen itsenelle mahdolliseksi netissä esim.pankkitunnuksilla.

Jätä oma kommenttisi artikkeliin Oikeusministeriö pyrkii saamaan suomalaisten ylivelkaantumiselle pisteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *