HUOM! Tarkista lainojen ehdot sekä tiedot lainantarjoajan omilta sivuilta.

Rahat tiukassa loppuvuodesta – Avuksi kulutusluotto?

Rahat tiukassa loppuvuodesta - Avuksi kulutusluotto?

Loppuvuoden ja joulun ajan kulutusjuhla voi sotkea pienituloisen rahatilanteen useiden kuukausien ajaksi. Usein avuksi otetaan kulutusluotto. Lue koko uutinen tästä

Laadukkat Lainat

LainapaikkaLainasummatTutustu
Lainarahoitus1000€ - 60000€
Omalaina.fi100€ - 60000€
Lainanvertaaja500€ - 60000€
Sortter1000€ - 60000€
Etua.fi500€ - 60000€
Rahoituslaitos100€ - 60000€
Bondora100€ - 10000€
Vippi.org1000€ - 60000€
Bluestep Bank5000€ - 850000€
Rahalaitos1000€ - 60000€
Lainapaikka1000€ - 60000€
Unolaina500€ - 60000€
Lainasto Ostosraha100€ - 3000€
Kulutusluotto.com1000€ - 60000€
Lainaaheti.fi500€ - 60000€
Fixura1000€ - 20000€
Ferratum Joustava1€ - 4000€
Haelaina.fi1000€ - 60000€
Luottoheti.fi1000€ - 60000€
Alisa Pankki1000€ - 30000€
Ostosraha kulutusluotto

Velkaneuvoja vinkkaa antamaan lupauksen lahjaksi silloin kun rahat ovat loppu

Menot kasvavat usein yllättäen ja tämä aiheuttaa pienituloisille ongelmia. Esimerkiksi auton korjauttaminen voi olla usealle liian suuri haaste. Loppuvuoden ja etenkin joulun ajan kulutusjuhla taas voi sotkea rahatilanteen useiden kuukausien ajaksi.

Vaikka vielä eletään vielä kesää, on muutaman kuukauden päästä taas käsillä se aika, joka on vähävaraisissa perheissä usein vuoden hankalin. Kun pienituloiset yrittävät selvitä joulun aiheuttamasta kulutuspiikistä, alkaa seurakunnan diakoniatyössä kiire. Useat ostavat jouluna lahjoja ja herkkuja, vaikkei rahat oikein riittäisi elämiseenkään.

Yhteydenotot koskevat usein jouluavustuksen saamista, kertoo diakoni Päivi Haltsonen. Haltsonen työskentelee Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa ja hän tunnistaa että ihmiset ovat usein haluttomia kertomaan lähipiirille, että rahat ovat vähissä.

Joka neljäs on ottanut menojen kasvaessa avuksi kulutusluoton. Tämä ja luottokortti onkin monen perheen turvana yllättävissä taloustilanteissa.

Lainojen maksuaikojen venyminen yleistymässä

Jos kulutusluoton aikoo saada kohtuullisin ja järkevin ehdoin, on usein sitouduttava luotottajan määrittelemään maksuaikatauluun. Tämä voi sulkea pienituloisen pois kulutusluottojen piiristä ja esimerkiksi auton hajotessa tällainen perhe on pulassa, koska luottoa ei irtoa mistään.

Tärkein peruste luoton myöntämiselle on asiakkaan todelliset mahdollisuudet hoitaa luotto ajoissa takaisin, vetää pankkien lainakriteeristöä yhteen asiantuntijapäällikkö Jani Hautala Osuuspankista.

Hautala sanookin, että: ”On myös asiakkaan etu, että luottoa ei myönnetä vastuuttomasti tilanteessa, jossa luoton takaisin maksamiselle ei ole aitoja edellytyksiä, ja asiakas joutuisi tämän takia suurella todennäköisyydellä ongelmiin

Tästä huolimatta Finanssialan keskusliitto on havainnut, että aina vain suurempi joukko suomalaisista maksaa lainansa pakon edessä hitaammin, kuin oli lainaa hankkiessa tarkoitus. Lainanmaksuvaikeuksiin nähdään useimmiten syyksi elämänmuutokset, jotka horjuttavat taloustilannetta. Esimerkiksi avioero tai työttömyys ovat merkittäviä riskitekijöitä.

Lue  Pörssisähkön hinta nyt laskusuunnassa

Talous- ja velkaneuvontaan ollaan tavallisesti yhteydessä siinä vaiheessa kun elämäntilanteeseen tullut muutos on sotkenut raha-asiat ja päälle on kaiken lisäksi tullut jokin suuri maksuerä, kertoo talous- ja velkaneuvoja Riitta Kiljunen. Tähän vaikeaan tilanteeseen haetaan ratkaisua eri keinoin. Kyseeseen voi tulla vaikka osamaksujen tai maksuvapaiden kuukausien käyttäminen.

Velkaneuvonnan joulu sen sijaan ei ole kiireistä aikaa, vaikka toisin voisi luulla. Vuoden kiireisin aika tulee käsille tammi-helmikuussa, jolloin joulun laskut erääntyvät perittäväksi. Pankki voi evätä luoton antamisen rahattomalle, mutta pikavipin, eli nykyään käytännössä noin 2000€ suuruisen luottotilin voi kuitenkin saada käyttöönsä nopeasti.

Kiljunen kehottaa lainanhakijaa miettimään, mikä on kannattavaa lainaamista ja mikä taas ei.

Kulutusluotto Rahoituslaitokselta

Avun pyytäminen monesti vaikeaa

Rahoitusta vaativien ongelmien kohdalla usein harkinta unohdetaan ja saatetaan hankkia vakuudetonta lainaa, joka voi tulla pankkilainaa huomattavasti kalliimmaksi, varsinkin ilman kunnollista lainojen kilpailuttamista. Tällöin olisikin pikavippipalvelun sijaan parempi hakea apua joltain avustusjärjestöltä.

Haltsonen muistuttaa, että avun pyytäminen on monille vaikeaa. Usein yhteydenoton ajankohta on vasta siinä vaiheessa kun asiakkaan tilanne on jo varsin huono. Haltsonen kannustaakin hakemaan apua ajoissa, ennen kuin rahatilanne on siinä pisteessä että vipin maksueriä hoidetaan hakemalla uutta vippiä.

Oli rahaa sitten käytössä tai ei, joulu tulee joka tapauksessa muutaman kuukauden kuluttua. Usein erityisesti lapsiperheillä on odotuksen joulun suhteen korkealla, mikä aiheuttaa paineita. Rahatilanteessa kannattaa Kiljusen mukaan kuitenkin pitää järki matkassa.

Kiljunen jakaa vinkkinä, että lahjoissa säästää tekemällä ne itse. Myös alennusmyyntejä varten hankittu lahjakortti on hyvä lahjaidea, monelle tulevat tarpeeseen uusi talvitakki tai -kengät. Myös aineettomat lahjaideat ovat aina hyvä idea, kuten lastenhoitoavun tarjoaminen.