HUOM! Tarkista lainojen ehdot sekä tiedot lainantarjoajan omilta sivuilta.

Pörssisähkön hinta nyt laskusuunnassa

Pörssisähkö on joustava valinta, mutta tuleeko se kalliiksi kuluttajalle vai säästääkö pörssisähkössä pitkässä juoksussa?

Laadukkat Lainat

LainapaikkaLainasummatTutustu
Luottoheti.fi1000€ - 60000€
Vippi.org1000€ - 60000€
Omalaina.fi100€ - 60000€
Unolaina500€ - 60000€
Etua.fi500€ - 60000€
Bondora100€ - 10000€
Lainaaheti.fi500€ - 60000€
Ferratum Joustava1€ - 4000€
Rahoituslaitos100€ - 60000€
Sortter1000€ - 60000€
Zmarta1000€ - 60000€
Lainarahoitus1000€ - 60000€
Bluestep Bank5000€ - 850000€
Haelaina.fi1000€ - 60000€
Alisa Pankki1000€ - 30000€
Fixura1000€ - 20000€
Lainasto Ostosraha100€ - 3000€
Freedom Rahoitus1000€ - 60000€
Rahalaitos500€ - 70000€
Kulutusluotto.com1000€ - 60000€
Lainapaikka1000€ - 60000€

Ostat sähkösi aina markkinahintaan ja etukäteen kilpailutetulla hinnalla, kun solmit pörssisähkösopimuksen. Pörssisähkö on tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä kustannustehokkain sopimusmuoto, koska halpoja tunteja on enemmän kuin kalliita. Pörssisähkön hintavaihtelu tarjoaa mahdollisuuksia joustaville asiakkaille.

Voit vaikuttaa energialaskusi suuruuteen ajoittamalla kulutuksesi pörssisähkön matalille tunneille. Sähkön pörssihinta vaihtelee markkinoiden mukaan, joten sinun kannattaa pitää sitä aktiivisesti silmällä. Koita aina hyödyntää vuorokauden edullisimmat tunnit käyttäessäsi sähkölaitteita.

Pörssisähkö joustavalle asiakkaalle

Pörssisähkön hinta

Toisin kuin luullaan, pörssisähkön valitessasi sinun ei tarvitse tarkistaa spot-hintoja jatkuvasti. Voit tietysti hyötyä vielä enemmän seuraamalla hintoja ja optimoimalla oman energiankäyttösi, mutta pörssisähkösopimuksen asiakkaana sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tehdä mitään. Sähkön hinnoittelu vastaa aina markkinahintaa, mikä tekee siitä erittäin kilpailukykyistä. Joustavan asiakkaan kannalta on tärkeintä, että ymmärrät, miten hinnat kehittyvät ajan mittaan, jotta voit hyödyntää alhaisia hintoja aina optimaalisesti.

Sähkön markkinahinnat muuttuvat jatkuvasti, ja pörssisähkön hinta nyt voi olla hyvin erilainen kuin viikon päästä. Jos hinnanvaihtelut ovat liiallisia, on mahdollista muuttaa sopimusta sinulle sopivammaksi käyttämällä esimerkiksi hintakattoja tai -kiinnityksiä. Hintakiinnityksillä voi kiinnittää sähkönsä hinnan joko kokonaan tai osittain tietylle aikavälille. Tämä tarkoittaa, että tiedät paremmin etukäteen, kuinka paljon sähkösi maksaa markkinaolosuhteista riippumatta.

Ei välttämättä sovi kaikille

Pörssisähköä käyttämällä voi säästää rahaa monin eri tavoin, mutta sitä ei voi suositella kaikille perheille. Voit saada suurimman hyödyn pörssisähköstä hyödyntämällä huipputeknologiaa, joka seuraa automaattisesti hinnanmuutoksia ja jakaa kulutuksesi päivän aikana.

Mikäli sähkönkulutus on suurta ja keskittyy päiväaikaan, pörssisähköllä ei todennäköisesti saavuteta säästöjä. Hyvin pienten kerrostaloasuntojen (esim. opiskelijat) pörssisähkösopimuksen perusmaksu on jo niin suuri osa kustannuksista, että sähkön ostaminen pörssistä ei ole usein järkevää. Merkittävimmät pörssisähkön hyödyntäjät ovat tyypillisesti sähkölämmitystä käyttävät omakotitaloasujat. Pitkällä aikavälillä pörssisähkön keskihinta on tutkimusten mukaan aina alhaisempi.

Muutamilla muutoksilla voit käyttää pörssisähkön hinnoittelua hyödyksesi. Varaa kalenteristasi kaikki mahdollinen sähkönkäyttö iltojen ja öiden ajaksi ja hanki tarvittava tekniikka mahdollistamaan automaattinen sähkön kulutuksen optimointi. Viime vuosina ilma-ilma- ja vesi-ilmalämpöpumppujen sekä nykyaikaisten vedenlämmitysjärjestelmien hinnat ovat laskeneet huomattavasti, joten asiakkaiden on edullisempaa ottaa käyttöön nykyaikainen tekniikka. Käyttämällä kehittyneitä teknologioita, voit nyt automatisoida edullisten spot-kurssien etsimisen ilman, että sinun tarvitsee itse manuaalisesti olla aktiivinen hintojen tarkkailija.

Entä jos pörssisähkön hinta nousee yllättäen?

Pörssisähkön hinta nyt voi olla siis hyvin erilainen kuin esimerkiksi kolmen päivän päästä. Spot-hinnat olivat marraskuussa keskimäärin suunnilleen 7 senttiä kilowattitunnilta, kun jo joulukuun ensimmäisellä viikolla rikkoivat 120 senttiä kilowattitunnilta. Muutokset voivat siis olla erittäin suuria. Kun sähkön hinta pörssissä on noussut pilviin, asiakkaiden olisi tehtävä taloudellinen analyysi ja arvioitava vaihtoehtonsa mahdollisimman pian. Mitä tekisit, jos kotitaloutesi sähkölasku olisi kymmenkertainen pidemmän aikaa? Moni alkaa etsimään tässä tilanteessa vaihtoehtoisia sähkösopimuksia.

Sähkölämmitteisen omakotitalon lyhytaikaisen hinnan vähäinenkin nousu voi aiheuttaa merkittäviä menoja. Tällaisessa tilanteessa on ratkaisevan tärkeää siirtyä mahdollisimman nopeasti kiinteähintaiseen sopimukseen. Mikäli sähkön hinta pörssissä nousee merkittävästi, kiinteähintaiset sopimukset kiristyvät sen jälkeen pienellä viiveellä tai kiinteähintaisia sopimuksia ei tarjota lainkaan. Asiakkaan irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen suhteen on yleensä 14 päivää.

Olkiluoto 3 vaikuttaa nyt hintoihin

Vuoden 2022 aikana spot-kurssit ovat olleet verrattain korkeat, eivätkä ne ole koskaan laskeneet takaisin edellisvuoden tasolle. Pörssisähkön hinta nyt on kuitenkin hyvin erilainen, kuin tammikuun huippulukemissa, ja ainakin Suomessa on nähtävissä, että Olkiluoto 3:n ponnistelu on vaikuttanut suotuisasti markkinahintoihin koko maassa. Suomen spot-hinta on ajoittain ollut koko pohjoismaisen järjestelmän edullisinta.

On myös hyvin mahdollista, että spot-hinta jatkaa laskuaan koko kesän ajan, vaikka ydinvoimaloiden huolto on alkanut. Toisaalta tuntikohtaiset spot-hinnat voivat vielä noustakin merkittävästi ja energiakustannukset voivat vaihdella molempiin suuntiin. Paine korkeisiin hintoihin jatkuu niin kauan kuin vesitilanne ei parane eikä vesivoimaa voida hyödyntää tuulivoiman korvaamiseksi tuulettomina ja kylminä päivinä.

Moni valitsee nyt uusiutuvan energian

Ilmastonmuutoksen vaikutusten tullessa yhä ilmeisemmiksi yhä useammat ihmiset etsivät keinoja pienentää hiilijalanjälkeään. Yksi keino on siirtyä käyttämään uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinko- tai tuulivoimaa. Jos harkitset uusiutuvaan energiaan siirtymistä, on tärkeää tutkia asiaa ja varmistaa, että se on oikea valinta sinulle.

Aurinko- ja tuulivoima voi olla kalliimpaa kuin perinteiset energialähteet, joten sinun on varmistettava, että tiedät mitä olet tekemässä. Sinun on myös varmistettava, että kotisi soveltuu aurinko- tai tuulivoiman käyttöön. Jos esimerkiksi asut alueella, jossa on paljon puita, varmista, että aurinkopaneelit saavat riittävästi aurinkoa.

Siirtyminen uusiutuvaan energiaan on iso päätös, mutta se voi olla hyvä tapa säästää rahaa ja auttaa ympäristöä. Jos teet tutkimusta ja varmistat, että se on sinulle oikea valinta, uusiutuvaan energiaan siirtyminen voi olla parhaimmillaan myös hyvä tapa säästää rahaa, samalla kun säästät luontoa. Moni ilmastosta huolestunut ei välitä siitä, vaikka joutuisikin maksamaan vähän suurempaa hintaa, jos hyötynä on pienempi hiilijalanjälki.